22.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σύστημα προειδοποίησης για την υγεία των πολιτών από υψηλές θερμοκρασίες...

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σύστημα προειδοποίησης για την υγεία των πολιτών από υψηλές θερμοκρασίες στο πλαίσιο του έργου Life Asti

Ένα “σύστημα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες” αναπτύχθηκε κι έχει πλέον στα χέρια του ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο Life Asti. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, αποτυπώνονται τοπικά θερμικά hot spots και παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με επικείμενα θερμικά φαινόμενα με περίοδο πρόγνωσης τεσσάρων ημερών.

Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου Life Asti παρουσιάστηκαν σήμερα (Δευτέρα 5 Ιουλίου) κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Κάζα Μπιάνκα οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης και Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης καθώς και ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μελάς.

Μ. Κούπκας: Στοχευμένες ενέργειες για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για τους δήμους να προβαίνουν σε ενέργειες προσαρμογής και μετριασμού καθώς και ενημέρωσης για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

“Ως επικεφαλής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης χαίρομαι που τα αποτελέσματα του έργου Life Asti δείχνουν ότι οι πολιτικές που έχει επιλέξει να εφαρμόσει ο Δήμος συμβάλλουν στο να γίνει πιο ανθεκτικός”, επεσήμανε ο κ. Κούπκας, τονίζοντας ότι “αρκετά από τα χρηματοδοτούμενα έργα που υλοποίησε και υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης που χρειάζονται τα κτίριά του για θέρμανση και ψύξη”.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση ευρωπαϊκά κονδύλια. “Ειδικά το έργο Life Asti χρηματοδοτείται από τη ναυαρχίδα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, το πρόγραμμα LIFE”, ανέφερε ο κ. Κούπκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας μια πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, υλοποιεί αυτήν την περίοδο έργα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Σ. Δημητριάδης: Εφαρμογή – ασπίδα για την υγεία των πολιτών

Τις λεπτομέρειες αναφορικά με το σύστημα προειδοποίησης υγείας πολιτών από υψηλές θερμοκρασίες παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά (https://app.lifeasti.eu/) αλλά και ως εφαρμογή για έξυπνα κινητά.

“Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την αύξηση των θερμοκρασιών. Το έργο Life Asti αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στους ευρύτερους στόχους της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αστική προσαρμογή στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους καύσωνα του καλοκαιριού. Κύριος στόχος του έργου Life Asti είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες, που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στη Ρώμη και θα στοχεύσει στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, του ευρύτερου πληθυσμού, των ενδιαφερομένων μελών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας”, εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, τα συστήματα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες είναι διαφορετικά από μια πρόγνωση καιρού όσον αφορά τα θερμικά επεισόδια (καύσωνες), καθώς προσδιορίζουν θερμοκρασίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.

“Τα συστήματα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες αναπτύσσονται με βάση τη συσχέτιση μεταξύ αισθητής θερμοκρασίας (δείκτης θερμικής δυσφορίας που συνδυάζει θερμοκρασία και υγρασία) και θνησιμότητας. Xρησιμοποιώντας το σύστημα αστικής πρόβλεψης υψηλής ανάλυσης του Life Asti εκδίδεται προειδοποίηση για κάθε δημοτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Εφραίμ Κυριζίδης: Τεχνικά έργα που επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στο πλαίσιο του προγράμματος Life Asti, όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, μεταξύ άλλων αξιολογείται η επίδραση που έχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σειρά τεχνικών έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, μεταξύ των έργων που αξιολογούνται είναι τρία που έχουν ήδη υλοποιηθεί και συγκεκριμένα η διαμόρφωση με βιοκλιματικά κριτήρια της σχολικής αυλής του 1ου Γυμνασίου και του 18ου ΓΕΛ Τούμπας,  η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού και η κατασκευή πράσινου δώματος στο 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Ακόμη, αξιολογούνται το έργο διαμόρφωσης χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βούλγαρη, που ολοκληρώνεται άμεσα, καθώς και το υπό εξέλιξη έργο ανάπλασης του πάρκου στη συμβολή των οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριζίδης, μια πρώτη προσπάθεια υπολογισμού που έγινε από το Life Asti καταδεικνύει ότι μέσα από τις παρεμβάσεις πρασίνου στο πλαίσιο των πέντε προαναφερθέντων έργων επιτυγχάνεται δέσμευση περίπου30 τόνων CO2 ανά έτος. Αντίστοιχοι υπολογισμοί έδειξαν ότι οι «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης», που ολοκληρώθηκαν το 2016,  οδηγούν σε εξοικονόμηση 233.979,5 kg CO2.

Δ. Μελάς:  Oι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες θα φέρουν πιο πολλά, πιο συχνά και πιο ισχυρά επεισόδια καύσωνα

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μελάς τόνισε: “Η έντονη αστικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών σε συνδυασμό με το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων εξαιρετικά δυσχερείς. Παράλληλα, οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες θα φέρουν πιο πολλά, πιο συχνά και πιο ισχυρά επεισόδια καύσωνα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Η ένταση της ΑΘΝ στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 2.5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει κατά κύριο λόγω τις νυχτερινές ελάχιστες θερμοκρασίες. Σε περιόδους καύσωνα αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν λαμβάνει την απαραίτητη θερμική ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, με αποτέλεσμα η θερμική καταπόνηση να επιβαρύνει την υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η ανάλυση των χρονοσειρών δεδομένων που παρείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και τον σχετικό κίνδυνο θανάτου, ο οποίος φτάνει το +60% στους 32 βαθμούς Κελσίου. Η μελλοντική προβολή της ΑΘΝ μαρτυρά ότι στη Θεσσαλονίκη σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού θα βιώνει συνθήκες θερμικής δυσφορίας μέχρι το 2100, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία στις μέρες με καύσωνα θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ